dijous, 15 d’abril del 2021

FESTIVITAT DE SANT JORDI

 Bon dia a tothom!

Aquest divendres 23 d'abril és la festivitat de Sant Jordi, que com sabeu és el dia gran del nostre poble. 

Aquí us compartim dues llegendes de Sant Jordi perquè trieu la que més us pugui agradar:



Aquest dia també celebram el Dia del llibre!!  Voleu saber d'on va sortir aquesta festivitat i la tradició de regalar una rosa i un llibre aquest dia? Atents al següent article.


Per què es regala un llibre i una rosa per Sant Jordi?

  • El 23 d’abril, diada de Sant Jordi, és una de les dates assenyalades al calendari. La tradició mana regalar llibres i roses i, tot i que no és un dia festiu, els carrers s’omplen de ciutadans que disfruten d’aquest costum. Però quin és el seu origen?

Des de ben petits ens han explicat la llegenda del cavaller Sant Jordi però lluny de ser un personatge imaginari que va salvar la princesa de ser devorada per un drac, el cavaller Jordi va existir. Va ser un militar que va néixer a Grècia al segle III i lluitava a les ordres de l’exèrcit romà. Jordi, però, es va negar a perseguir els cristians tal i com el van ordenar i, per aquest motiu el van assassinar. Com va morir defensant la seva religió, se’n diu que va ser un màrtir i, per això, anys després, l’església el va fer sant. Jordi, però, no només és important per a l’església. A molts indrets, Sant Jordi és el seu patró com ara a Catalunya, Aragó, Anglaterra i Portugal. El motiu és que hi ha vàries llegendes en què s’assegura que Sant Jordi va ajudar els exèrcits a derrotar els enemics i conquerir territoris. Les dades històriques asseguren que Sant Jordi va morir el 23 d’abril de l’any 303.

El llibre

La diada de Sant Jordi associada al llibre comença en els primers anys del segle XX. L’escriptor valencià Vicent Clavel va proposar a la Cambra Oficial del Llibre i el Gremi de Llibreters fixar un dia per promoure la venda de llibres. Es va triar el 7 d’octubre de 1929, coincidint amb l’Exposició Universal que va tenir lloc a Barcelona, i va ser tan exitosa que van decidir canviar la data a una època en què el clima afavorís que la gent sortís al carrer. El dia escollit va ser el 23 d’abril, data en què van morir dos importants escriptors: l’espanyol autor d’ El Quijote, Miguel de Cervantes, i l’anglès William Shakespeare.

La importància de la diada de Sant Jordi per a promoure el llibre va portar l’organisme de Nacions Unides que vetlla per la Cultura i l’Educació, l’UNESCO, a declarar el 23 d’abril Dia Internacional del Llibre i dels Drets d’Autor. Des del 1996, més de 100 països reconeixen i celebren el Dia del Llibre en aquesta data.

La rosa

La llegenda diu que de la sang que va sortir del drac en va néixer una rosa i, per això, se’n regalen el dia de Sant Jordi. Si busquem als llibres d’història, però, ja al segle XV se celebrava a Barcelona una Fira de Roses amb motiu de Sant Jordi. Tenia lloc al Palau de la Generalitat i hi participaven sobretot les parelles joves que estaven a punt de casar-se. Es creu que d’aquest esdeveniment es continuen regalant roses per Sant Jordi.

Moltes vegades s’ha batejat Sant Jordi com el dia dels enamorats a Catalunya. El cert, però, és que no només es regalen roses entre enamorats. És comú oferir aquesta flor entre companys de feina, familiars o amics.

La suma de la força històrica del cavaller Jordi, la voluntat de promocionar el llibre i la rosa ha resultat en la festa cívica de Catalunya per excel·lència i una de les més estimades pels seus ciutadans. La multitudinària participació i l’ambient que es respira ha fet que la diada de Sant Jordi sigui coneguda arreu.  

A continuació podeu veure una sèrie d'activitats a realitzar si voleu dins les vostres aules o a casa.













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L'ORIGEN DEL CARNESTOLTES

Quants de valtros sabeu quin és l'origen de la festivitat de CARNESTOLTES? A continuació teniu un vídeo explicatiu on podreu aprendre d&...